Cimitirul vesel Sapanta

Adevarat muzeu in aer liber, Cimitirul Vesel din Sapanta se afla in centrul comunei, la biserica parohiala si cuprinde peste opt sute de monumente de arta populara, cu o infatisare si semnificatii cu totul aparte.

El constituie opera de o viata a renumitului sculptor, pictor si poet popular Ioan Stan Patras, continuata de Dumitru Pop, unul dintre ucenicii sai.

Timp de 60 deani, mesterul Patras a faurit din lemn cruci funerare,insa a facut-o intr-o maniera cat se poate de originala,alungand din lucrarile sale tristetea si intunericul pecare le aduce moartea. El a reusit sa inlature dramatismul, a ironizat moartea cu luciditate si umor, punand accent pe triumful vietii.

In Tara Maramuresului, civilizatia lemnului,prezenta la tot pasul, a cunoscut o remarcabiladezvoltare. Cimitirul Vesel se constituie el insusi intr-unremarcabil muzeu. Traditiile si vocatia artistica alocuitorilor, folosirea culorilor pure, calde,neamestecate, arta lucrului cu lemnul, toate acestea aufost reunite de Stan Patras intr-o opera plina depersonalitate si originalitate, ce a dat Sapantei binemeritatul renume in randul etnografilor si turistilor.

Ineditele monumente din acest cimitir sunt crucile sculptate in lemn de stejar, pictate si cu epitafe inversuri populare. Toate crucile sunt vopsite in nuante de albastru, cu ornamentatii realizate intr-o paleta cromatica de culori aprinse: rosu, negru, verde, galben.

Deasupra fiecarui epitaf, ce surprinde in modul cel mai sugestiv, in versuri, momente din viata celui raposat, se afla chipul acestuia, pictat in culori vii, surprins intr-un moment esential al vietii sale. Majoritatea epitafelor au o nota de umor, fapt ce a atras si denumirea de Cimitirul Vesel. Aceasta, aparent surprinzatoare prin contrastul termenilor, exprima graitor semnificatia operei lui Stan Patras.

Crucile sunt adevarate cronici vii ale unei comunitati vazute prin prisma succesiunii generatiilor. Desi simple la prima vedere, monumentele acestea vadesc o profunda filozofie a mortii si a vietii. Ceea ce da nota de unicitate locului este mesajul pe care aceste monumente il transmit – unul in care nu moartea, ci viata, cu tot tumultul si frumusetea ei, ramane in prim-plan. Cimitirul bisericii din Sapanta ramane un loc de pelerinaj unic. Este un loc in care oamenii vin sa se reculeaga si sa-si planga mortii, insa mai presus de toate este locul in care sunt exprimate profund sensurile si frumusetea vietii.

Call Now Button

Preluăm cazări NON-STOP și acceptăm vouchere de vacanță. Sunați RECEPȚIE

X